برنج محتویات ردهبندی علمی تولید و تجارت گیاهشناسی ریشه ساقه برگ پنجهزنی ساختمان گل آذین ساختمان گُل در برنج گرده افشانی و لقاح گونههای جهانی برنج برنج ایرانی ابعاد دانه برنج و اندازه آن شرایط مناسب برای کشت برنج بازتاب اثر درجه حرارت نسبت به رشد برنج در طب سنتی ایران ارزش غذایی جستارهای وابسته پانویس منابع منوی ناوبریپایگاه اطلاعاتی مواد غذایی آمریکا«برنج ابتدا حدود نه هزار سال قبل در چین کشت شد»"کشورها بر حسب کالا (برنج، شالیزار)"تارنمای فائوتارنمای آمار کشاورزی جهان. دادههای فائو در سال ۲۰۱۲“Phenotypic evaluation of scutellum-derived calluses in ‘Indica’ rice cultivars”10.2478/acas-2013-0020«واردکنندههای برنج دانهدرشتها هستند»«USDA Table of Nutrient Retention Factors, Release 6»“Phenotypic evaluation of scutellum-derived calluses in ‘Indica’ rice cultivars”10.2478/acas-2013-0020آمار محصولات کشاورزی جهانوووووو
الکلسوخت جلبکباگاسBabassu oilسوخت بوتانولزیستدیزلزیستگازBiogasolineCorn stoverسوخت اتانولاتانول سلولزیmixturesMethanolStoverCorn stoverکاهدانههای روغنیسوخت روغننباتیWood gasArundoBig bluestemکتانکشتریادیکا سبیفراعدسکآبیانجاتروفا کارکسMillettia pinnataMiscanthus giganteusچمنترکهWood fuelCellulosic ethanol commercializationEnergy content of biofuelEnergy cropEnergy forestryEROEIFood vs. fuelIssuesSustainable biofuelAfricanAmericasArabآشپزی آسیاییCaribbeanCentral AsiaEuropeanSamiLatin AmericanMediterraneanخاورمیانهایNorth AfricanSouth AsianWest AfricanAncient EgyptianAncient GreekAncient IsraeliteAncient RomanAndeanAztecByzantineEarly modern EuropeanHistorical ChineseHistorical IndianHistory of seafoodMayanMedievalOttomanSovietشیرینیجاتفرآوردههای لبنیمیوهگیاهان داروییادویههاگوشتخوراک دریاییترهبارکاریDipدامپلینگکبابپاستاپیتزاپودینگسالادساندویچسسسوپخورشتآشپزخانهوعده غذاییصبحانهناهارشام (وعده غذایی)Wikibooks:Cookbook
برنجچمنهای آسیاژنومهای تعیین شدهغلاتکشاورزی نواحی گرمسیریمحصولات کشاورزی استان مازندرانمحصولات کشاورزی نشأت گرفته از چینمدلهای ارگانیسم
غلاتجمعیت جهانزیرگونهنام علمیچینیانگ تسهآسیای شرقیدمبرگزبانکمواد غذاییآب و هواگل آذیندم باریکبرگکتغییر شکلگرده افشانیدرجه سانتیگراداتحادیه اروپاگمرکفریدونکنارطارم (برنج)طارم محلیآملکردستان عراقاستان مازندراناستان گیلاناستان گلستاناستان فارسپارسآبادلنجانبرنج لنجاناستان اصفهانگیلانمازندرانکندوجدرجه حرارتطبقهبندیبرنج ژاپنیچین جنوبیچین شمالیمنچوریدرجه سانتیگرادشدت نورآب بارانخاک رسیمواد آلیجوانه زنیمناطق معتدلدرجه سانتی گراداسهال خونیشیر و شکرویتامینیبوستآورفشار خوناسهالشیردوغماستسماقنافرودهمعدهدملدماغبینیقولنجسردردگیاهخواری حاوی شیر و تخم مرغ (ovo-lacto-vegetables group)
برنج
پرش به ناوبری
پرش به جستجو
برنج از مهمترین غلات و اقلام غذایی جهان است. نیمی از جمعیت جهان، به برنج به عنوان یک غذای اصلی وابسته هستند. هماکنون «دهها هزار نوع برنج» در جهان وجود دارد، اما اینها در دو زیرگونه کلی جای میگیرند. دو زیرگونه اصلی شامل برنج «جاپونیکا» با نام علمی Oryza sativa japonica و برنج «ایندیکا» با نام علمی sativa indica میشوند.[۱]
شواهد پیدایشی نشان میدهد که برنج در ۸۲۰۰–۱۳۵۰۰ سال پیش در دره رودخانه پرل چین سرچشمه گرفتهاست. پیشتر، اسناد باستانشناسی حدس میزدند که برنج در دره رودخانه یانگ تسه در چین اهلی شده باشد. برنج از آسیای شرقی، به مناطق جنوبی تر و آسیای جنوبی گسترش یافت. برنج توسط استعمارگران اروپایی از آسیای غربی به اروپا و آمریکا معرفی شد.
محتویات
۱ ردهبندی علمی
۲ تولید و تجارت
۲.۱ تولید
۳ گیاهشناسی
۴ ریشه
۵ ساقه
۶ برگ
۷ پنجهزنی
۸ ساختمان گل آذین
۹ ساختمان گُل در برنج
۱۰ گرده افشانی و لقاح
۱۱ گونههای جهانی برنج
۱۱.۱ گونههای عمده
۱۲ برنج ایرانی
۱۲.۱ میزان کشت برنج در ایران
۱۲.۲ مکان نگهداری برنج در ایران
۱۲.۳ ویژگیهای تیپهای بومی برنج
۱۳ ابعاد دانه برنج و اندازه آن
۱۴ شرایط مناسب برای کشت برنج
۱۴.۱ ادوات نشاکار
۱۵ بازتاب اثر درجه حرارت نسبت به رشد
۱۶ برنج در طب سنتی ایران
۱۷ ارزش غذایی
۱۸ جستارهای وابسته
۱۹ پانویس
۲۰ منابع
ردهبندی علمی
- Kingdom: Plantae
- Division: Magnoliophyta
- Class: Liliopsida
- Order: Poales
- Family: Poaceae
- Genus: Oryza
تولید و تجارت
۲۰ تولیدکننده بزرگ برنج بر حسب کشور—۲۰۱۱ (میلیون تن)[۲] | |
---|---|
چین | ۲۰۲٫۶ |
هند | ۱۵۵٫۷ |
اندونزی | ۶۵٫۷ |
بنگلادش | ۵۰٫۶ |
ویتنام | ۴۲٫۳ |
تایلند | ۳۴٫۵ |
میانمار | ۳۲٫۸ |
فیلیپین | ۱۶٫۶ |
برزیل | ۱۳٫۴ |
کامبوج | ۸٫۷ |
ژاپن | ۸٫۴ |
ایالات متحده آمریکا | ۸٫۳ |
کره جنوبی | ۶٫۳ |
پاکستان | ۶٫۱ |
مصر | ۵٫۶ |
ماداگاسکار | ۵٫۰ |
نیجریه | ۴٫۵ |
نپال | ۴٫۴ |
سریلانکا | ۳٫۸ |
لائوس | ۳٫۵ |
Source: Food and Agriculture Organization |
تولید
گیاهشناسی
برنج گیاهی است که دارای ارقام زودرس (طول دوره رشد ۱۳۰ تا ۱۴۵ روز)، متوسط رشد (۱۵۰ تا ۱۶۰ روز) و ارقام دیررس (۱۷۰ تا ۱۸۰ روز) میباشد. برای شناخت بهتر گیاه برنج به ذکر قسمتهای مختلف آن از قبیل ریشه، ساقه، برگ و غیره میپردازیم.
ریشه
ریشه برنج سطحی و افشان بوده و حداکثر در عمق ۲۰ تا ۲۵ سانتیمتری خاک نفوذ مینماید. در این گیاه بغیر از ریشههای جنینی از محل گرهها نیز ریشه بوجود میآید. هر چقدر رشد برگها بیشتر باشد بر رشد ریشهها هم افزوده شده و در نتیجه میتوان گفت که با افزایش تعداد پنجهها تعداد برگی بیشتر شده و در نتیجه رشد ریشهها نیز زیادتر میگردد.
در زمان باز شدن گلها و به خوشه رفتن برنج رشد ریشه حداکثر مقدار خود را دارد.
ساقه
ساقه برنج بندبند و تو خالی بوده و در فواصل مختلف ساقه جدارههای سختی قرار دارد که در آن قسمتها ساقه توپر میباشد و گره نام دارد. فاصله بین دو گره را میان گره مینامند. بین سلولهای ساقه فضایی بین سلولی زیادی وجود دارد که باعث میشود قسمتی از اکسیژن مورد نیاز ریشه از طریق منافذ تأمین شود. برگهای این گیاه کشیده و دارای رگبرگهای موازی بوده و بدون دمبرگ است و قاعده برگ پهنتر از سایر نقاط آن میباشد؛ و قسمتی از ساقه گیاه یا تمام محیط آن را احاطه کرده که آن را غلاف یا نیام مینامند. در قاعده برگ در طرفین غلاف دو صفحه کوچک یا بزرگ به نام گوشوارک (Stipule) وجود دارد. همچنین در محل اتصال غلاف به ساقه زائدهٔ کوچکی به نام زبانک (Ligule) وجود دارد. همچنین تعداد گرهها در این گیاه از ۱۰ تا ۲۰ عدد تغییر مییابد. در مقادیر مساوی شاخص سطح برگ (LAI) بوتههای دارای ساقه بلند از نور بهتر میتوانند استفاده نمایند ولی به آسانی ورس مینمایند. ارتفاع بوتههای برنج در ارقام مختلف از ۵۰ تا ۱۵۰ سانتیمتر و گاهی اوقات تا ۲۰۰ سانتیمتر تغییر مییابد.
برگ
برگهای این گیاه متناوب بوده و در دو جانب متقابل ساقه قرار دارند. تعداد برگها در ارقام مختلف برنج متفاوت بوده، در ارقام زودرس ۱۴ تا ۱۵ برگ، در ارقام متوسطرس ۱۶ تا ۱۷ برگ و در ارقام دیررس تعداد برگها ۱۸ تا ۱۹ برگ بر روی هر ساقه میباشد. افزایش دمای هوای پیرامونی در زیاد شدن سطح برگ اثر تعیینکنندهای داشته و موجب بیشتر شدن تعداد برگها میگردد. در مقادیر مساوی شاخص سطح برگ (LAI) بوتههایی که برگهای کوچک و زیادتر دارند از بوتههایی که برگهای بزرگ و اندک دارند بهترند.
پنجهزنی
پنجهها به جوانههای اولیه گفته میشوند که در صورت مساعد بودن شرایط آب و هوایی تبدیل به ساقه میشوند. از مرحله ۴ تا ۵ برگی شدن گیاه پنجهزنی آغاز میگردد. پنجهها در مراحل اولیه رشد برای تأمین مواد غذایی خود از ساقه اصلی استفاده میکنند و این عمل تا ظهور حداقل ۳ برگ و ۴ ریشه ادامه مییابد. موقعی که نشاءها از خزانه به زمین اصلی منتقل شدند پنجهزنی شروع شده و تا یکماه بعد نیز ادامه مییابد. پس از پایان یکماه رشد پنجهها به حداکثر خود رسیده و پس از آن از تعداد آنها کاسته خواهد شد. شرایط اقلیمی به ویژه آب و هوا در رشد پنجهها بسیار مهم و مؤثر میباشد. قدرت تولید پنجه در برنج خیلی زیاد بوده بهطوریکه هر بوته برنج معمولاً ۴ تا ۵ پنجه تولید مینماید.
ساختمان گل آذین
گل آذین در برنج به صورت پانیکول بوده و فرق آن با گل آذین خوشه در این است که در پانیکول هر خوشهچه دارای دم باریک و بلندی میباشد و به همین دلیل به آن خوشه خوشه هم گفته میشود. پانیکول در ارقام مختلف برنج به شکلی فشرده، باز یا نیمهباز است. البته از دیدگاه اصلاحگران نباتات در تولید هیبرید و اریتههایی که گل آنها بیشتر باز باشد بهترند زیرا مقدار دگرگشنی و در نتیجه تولید بذر آنها بیشتر است. پانیکول برنج در انتهای ساقه وجود داشته و دارای شاخههای فرعی با محورهای ثانوی میباشد. خوشهها روی دو گل کوتاه بوجود میآیند که نوک آن روی گلومهای نازا (لمای عقیم) توسعه یافتهاست و به چند وجهی کنگرهدار تبدیل میشوند؛ بنابراین نوک فنجانی شکل و متورم مشابه یک زوج گلوم حقیقی است و به آن گلوم حقیقی گفته میشود. هر خوشه دارای محور کوچکی به نام محور سنبلهاست که روی آن یک گل در محور برگک پانویه که گلومهای نازا نام دارد تشکیل میشود. گلدهی در برنج از نوک گل آذین شروع شده و به سمت پایین ادامه مییابد. در موقع ظهور خوشه نیاز ریشه به مواد غذایی به ویژه ازت، فسفر و پتاس زیاد است.
ساختمان گُل در برنج
گل آذین در برنج به صورت خوشهای بوده و دارای انشعابات فرعی میباشد و حاوی سنبلچههای تک گلچهای است. برنج بر خلاف سایر غلات که ۳ تا ۴ پرچم دارند دارای ۶ پرچم است. نافه کوتاه و بساکها به صورت دوخانهای و دارای یک مادگی بوده که حاوی یک تخمدان میباشد. کلاله دو شاخه و پردار است. مادگی دارای تخمدان یک برچهای میباشد. برگک فوقانی یا گلوم گل دهنده لما (گلومل یا پوشینه سنبله که ریشک روی آن میرود) و پالئا (گلومل یا پوشینه گیاهان گرامینه که فاقد ریشک است)، همراه با گل دربرگرفته شده یک گل را تشکیل میدهند. در اطراف هر گل دو برگ به نام پوشینه (Glumelle) وجود دارد که یکی لما (Lemma) و دیگری پالئا (Palea) نامیده میشود. همچنین در انتهای هر سنبله دو برگک به نام پوشه (Glume) وجود دارد. در برنج گلومها خیلی کوچک بوده و حتی ممکن است گاهی اوقات حذف شده باشند.
طول گلومهای خارجی ۴/۱ لما و پالئا و در بعضی از واریتهها هم اندازه لما و پالئا است. عموماً لما دارای ریشک و پالئا فاقد ریشک میباشد. ۷ تا ۹ روز بعد از گل دادن لایه آلرون از تغییر شکل لایه خارجی بافت آندوسیرم بوجود میآید.
گرده افشانی و لقاح
برنج گیاهی است خود گشن و بین صفر تا ۳ درصد دگرگشنی دارد. گرده افشانی تقریباً همزمان با باز شدن گلها در شرایط طبیعی روی میدهد. دمای مطلوب برای گرده افشانی در حدود ۳۱ تا ۳۲ درجه سانتیگراد است.
در دمای پایینتر از ۱۰ تا ۱۳ درجه سانتیگراد و همچنین بالاتر از ۶۰ درجه سانتیگراد گردهافشانی متوقف میگردد. خشکی و دمای پایین میتواند روی گرده افشانی اثر منفی داشته باشد. حداقل دما برای انجام عمل لقاح ۱۵ درجه سانتیگراد میباشد. زمان باز شدن گلها ۸ صبح الی ۲ بعدازظهر بوده و گلهای گل آذین در بین یک دورة ۷ تا ۱۰ روزه باز میشوند و اکثر آنها ۲ تا ۴ روز پس از خروج گل آذین از غلاف برگ این کار را انجام میدهند.
گونههای جهانی برنج
در جهان بیش از ۱۲۰٫۰۰۰ گونه برنج وجود دارد. اتحادیه اروپا و سازمانهای گمرک کشورهای عضو برای ارزیابی و دریافت عوارض وارداتی بین ۵۰۰۰ تا ۱۸۰۰۰ (آلمان) گونه برنج را طبقهبندی و تفکیک کردهاند.[۳][۴]
گونههای عمده
- گونهٔ جاوهای
- گونهٔ ژاپنی
- گونهٔ هندی
برنج ایرانی
از گونهٔ ایرانی میتوان به گرده، دابو، طارم، چرام۱، چرام۲، صدری (شامل انواع دم سیاه، دم زرد و دم سرخ)، بینام، علی-کاظمی، چمپا و… اشاره کرد
از تیپهای اصلاح نژاد شده و پرمحصول میتوان از ندا، سفیدرود و خزر نام برد.
برخی از ارقام برنج در منطقه شمال ایران:
در نواحی جلگهای استان مازندران همچون شالیزارهای شهرستانهای فریدونکنار، بابلسر، محمودآباد، نور، جویبار بیشتر ارقام سنتی و مرغوب نظیر طارم (برنج) (طارم محلی یا سنگ طارم)، هاشمی و بینام کشت میشود و ارقام پرمحصول همچون شیرودی، فجر، خزر و ندا بیشتر در شالیزارهای شهرستانهای بابل، آمل، ساری، نکا و بهشهر کشت میشود.
در استان گیلان، شامل ارقام ایندیکایی چون غریب، هاشمی، حسنی و گرده میباشند که بنظر میرسند در نتیجه انتخاب سنتی توسط کشاورزان (و احتمالاً در ادامه تعدادی نیز در پی انتخاب توسط محققین) هر یک در نواحی جلگهای و درهای استان گیلان به ترتیب شالیزارهای مناطق اطراف شهرستانهای صومعه سرا، فومن، تالش، و طارم (استان زنجان) به مرور زمان حاصل شدهاند.[۵]
یک نوع برنج در منطقه سیروان ایلام طی سالهای طولانیست که کشت میشود به نام برنج عنبربو که بسیار خوش عطر و مزه میباشد ولی چون به نسبت وسعت آن منطقه کشت میشود به فروش انبوه نرسیدهاست اما این چند سالی است که به کردستان عراق و تهران نیز صادر میشود.
همچنین در سمت غربی اصفهان و زاینده رود برنجی به اسم لنجون کشت میشود که هنگام پخت قد کشیده و نا منظمی پیدا میکنند، رنگ آن اندکی متمایل به زرد بوده و طعم و عطر خاصی دارد.
به دلیل خشکسالیهای اخیر کشت برنج در اصفهان کاهش پیدا کردهاست.
میزان کشت برنج در ایران
استان مازندران رتبه اول(۹۳۸۷۳۰٫۱۹) و استان گیلان (۷۴۱۲۴۱٫۹)، استان گلستان (۲۲۹۴۵۴٫۹۹)، استان فارس (۲۲۶۲۹۶٫۷۲)و خوزستان(۲۱۹۸۰۹٫۱۵)و پارسآباد (دشت مغان) در رتبههای بعدی از نظر میزان تولید قرار دارند. در سال ۱۳۸۵، ۶۲۰٫۰۰۰ هکتار سطح زیر کشت برنج بوده و ۲۶۱۲۱۷۴٫۳۴ تن شلتوک برنج تولید شدهاست.
در استانهای مازندران و گیلان برنج مرغوب و در استانهای دیگر برنج پرمحصول کاشت میشود. در پارسآباد مغان بیشتر ارقام باکیفیت از لحاظ غنی بودن عناصر غذایی (آهن، روی، کلسیم و…) به علت گرم سیر بودن منطقه نسبت به سایر مناطق کشور از رتبه خاصی برخوردار است. همچنین برنج بومی لنجان نیز از جمله برنجهای معطر است که به نام برنج لنجان معروف بوده و در استان اصفهان میتوان یافت.
مکان نگهداری برنج در ایران
اگر برنج روی دست کشاورزان ماندهباشد، ممکناست باعث انبار کردن آنها شود بهطوریکه حتی برنجها را در فضای باز نگه میدارند و فقط یک پلاستیک بر رویش میکشند.[۶] روستاییان گیلان و مازندران برای نگهداری و انبار کردن ساقههای شالی از کندوج استفاده میکنند. در منطقه مغان برنج سفید که بیشتر از نوع رقم هاشمی هست را در کیسههای ۵۰ کیلویی در انبارها و شلتوک (جو) را روی چهارپایههای فلزی در بیرون از انبار قرار داده و میپوشانند تا از گزند موشهای انبار در امان باشد.
ویژگیهای تیپهای بومی برنج
تیپهای بومی متعدد برنج نسبت به هریک از گونههای بومی ژاپنی، جاوایی و هندی تمایز بیشتری یافتهاند. عوامل هم القاءکنندگی تمایزیابی گونههای بومی و تیپهای بومی بایستی وابسته به عوامل محیطی زیستگاههای گیاهی شان باشد. تفاوت حساسیت نوری و حرارتی در گل دهی، مقاومت به کمآبی در رشد، مقاومت به مقدار زیاد کود و نمکهای محیط کشت، مقاومت به تحمل غرقابی، مقاومت به درجه حرارت بالا و پایین و غیره در گونههای بومی مشخص شدهاند. به علاوه، ویژگی ریخت شناختی ابعاد و اندازه دانه به عنوان یک شاخص موثق اولیه گونههای بومی در نظر گرفته میشوند. تمایزات چنین ویژگیهایی را در میان شش تیپ بومی ذکر شده میتوان شناخت. در حال حاضر، اگر چه یک محقق اعلام کردهاست که این شاخص همیشه برای طبقهبندی سه گونه بومی کافی نیست.
ابعاد دانه برنج و اندازه آن
بهطور کلی، یکی از تفاوتهای برجسته کولتیوارهای هندی، جاوایی و ژاپنی، شکل دانهاست. با پیگیری گزارش کاتو (۱۹۳۰) دربارهٔ شکل دانه در هندی و ژاپنی، ماتسو سه گونه دانه: ۱) کوتاه، ۲) بزرگ و ۳) بلند را تأیید کرد. این سه گونه دانه به ترتیب به صورت ژاپنی، جاوهای و هندی نشان داده شدند. بیشتر، دانهٔ برنج هندی، باریک و جاوایی بزرگ هستند و دانهٔ برنج ژاپنی دارای دانهٔ کوچک و کوتاه با مقطع عرضی گرد است. بیشتر کولتیوارهای هند، هندوچین، چین جنوبی، تایوان و فیلیپین از هندی اند (تیپ C). تعداد زیادی از کولتیوارهای جاوا، چین شمالی و غربی، اروپا، آمریکا و بیشتر برنج دیم ژاپنی متعلق به جاوایی (تیپ B) است. برنج آبی ژاپن و کولتیوارهای منچوری خیلی شبیه ژاپنی اند (تیپ A). وتب و آکی هاما شکل دانههای برنج باستانی که در برمه، تایلند و کلمبیا کشت شده بود، بررسی کردند. آنها وجود کولتیوارهای اولیه را در دامنه کوههای هیمالیا که به هندی و ژاپنی تمایز نیافتند، پیشنهاد کردند. آنها به منشأ برنج زراعی نیز میاندیشید همانطور که در بالا اشاره گردید، در نوع بومی هندی کولتیوارهای دانه کوتاه مانند بورو تأیید شدهاست. یک تئوری وجود دارد که تمایز یابی اختصاصی شکل دانه را در انواع بومی برنج آسیایی نشان میدهد که ممکن است در نتیجه پاسخ به اختلاف درجه حرارت در آنها باشد.
شرایط مناسب برای کشت برنج
دما: میانگین دمای مورد نیاز برنج هنگام رشد باید بین ۲۰ تا ۳۷ درجه سانتیگراد باشد. پایین بودن دما در اوایل فصل زراعی یا آبیاری مزرعه با آب سرد سبب میشود که زمان رسیدن دانهها به تأخیر افتد. بالا بودن دما هم موجب کاهش تعداد سنبلچههای بارور و وزن دانهها میشود.
نور: نور هم یکی از عوامل مؤثر در رشد گیاه است. شدت نور در اوایل فصل زراعی شاید عامل محدودکنندهای برای رشد برنج به حساب آید. اما با نزدیک شدن به پایان فصل زراعی، به ویژه موقع تشکیل خوشه، رقابت برای جذب نور بین بوتهها افزایش مییابد.
رطوبت: مناسبترین میزان رطوبت برای گلدهی گیاه برنج، ۷۰ تا ۸۰ درصد است. رطوبت کمتر از ۴۰ درصد، عامل بازدارندهای برای گلدهی گیاه بهشمار میرود. وزش باد و ریزش باران و تگرگ، در زمان گلدهی زیانبار است. همچنین بارندگی موقع برداشت محصول هم عملیات مربوط به خشک شدن محصول را به تأخیر میاندازد. برنج، کلاً گیاه آب دوستی بهشمار میرود، ولی آبزی نیست. چون ریشه گیاهان آبزی قادر نیست که تارهای کشنده و ریشههای فرعی تولید کند. در حالی که ریشه برنج هم تار کشنده و هم ریشه فرعی دارد.
آب: آب مورد نیاز برنج از سایر غلات بیشتر است. هشتاد درصد آب مورد نیاز محصول برنج تولید شده در جهان به ویژه در نقاط استوایی، از آب باران تأمین میگردد. ۲۰ درصد باقیمانده را از آب رودخانه و آب چاه تأمین مینمایند. نتایج بدست آمده نشان داده که اگر دمای آب کمتر از ۱۹ درجه سانتیگراد باشد، زمان رسیدن دانه به تأخیر میافتد. اگر هم از ۳۰ درجه بیشتر باشد، گسترش ریشه و میزان عملکرد گیاه برنج به دلیل محدود بودن اکسیژن موجود در آب، کم میشود و بازدهی گیاه کاهش مییابد.
خاک: برنج در خاکهای مختلف، از فقیر تا غنی که تنها آب مورد نیاز گیاه تأمین باشد به عمل میآید. البته مقدار آب مصرفی در خاکهای سبک بیش از خاکهای سنگین است. مناسبترین خاک برای کشت برنج، خاک رسی با لایه غیرقابل نفوذ در عمق ۵۰ تا ۱۵۰ سانتیمتری و همراه با مقدار زیادی مواد آلی است. برنج اصولاً نسبت به شوری خاک و شوری آب مقاوم است. در صورتی که آب کافی برای شستشوی نمک خاک وجود داشته باشد، میتوان از برنج برای اصلاح خاکهای شور استفاده نمود.
ادوات نشاکار
نشاکارهای صیفی جات ماشین آلات یا ادواتی هستند که نشاء گیاهان را به صورت مکانیزه (اتوماتیک یا نیمه اتوماتیک) به زمین منتقل میکنند. دقت بالای کاشت نشاءها چه در عمق و چه در فواصل بین ردیفها و همچنین سرعت انتقال آنها به خاک سبب افزایش عملکرد و نیز کاهش چشمگیر هزینههای کارگری میگردد. یکی از پارامترهای مهم در انتخاب نشاکارها (نشاکارهای چند ردیفه) فواصل بین ردیفها میباشد. بهطوریکه دستیابی به حداقل فاصله بین ردیفها همواره به عنوان یکی از محدودیتهای تولید مطرح میباشد. پارامتر دوم راندمان دستگاه یا تعداد نشاهای کاشته شده در هر ساعت میباشد. در نشاکارهای دارای موزع گردان، تعداد فنجانها یا حفرههای روی موزع اهمیت بسیاری در سرعت کار دستگاه دارد. بهطوریکه موزعهایی که دارای شش یا هشت حفره میباشند، علاوه بر سرعت کمتر نسبت به موزعهای دوازده تایی، گاهی در مواردی که فواصل کم کاشت روی ردیف (حدود ۳۰ الی ۴۰ سانتیمتر) مورد نیاز میباشد، سبب اختلال در حرکت تراکتور میگردند بهطوریکه تراکتور مدام میبایست در حالت نیم کلاچ حرکت کند تا سرعت حرکت دستگاه و به تبع آن سرعت چرخش موزع کاهش یافته و اپراتور دستگاه نشاکار فرصت انداختن نشاها را در داخل فنجانها داشته باشد. پارامتر دیگر، جهت حرکت نشاکار میباشد. نشاکارهایی که خلاف جهت حرکت تراکتور، حرکت میکنند، امکان رویت مزرعه و چگونگی کاشت را به اپراتور میدهند تا در صورت لزوم تغییرات لازم را در تنظیمات نشاکار اعمال نماید.[نیازمند منبع]
بازتاب اثر درجه حرارت نسبت به رشد
بازتاب حرارتی کولتیوارهای گرمسیری، مانند: جوانه زنی بذر، پنجه دهی، رشد نشاء، مدت زمان رشد و طول ساقه، بهطوریکه تاکنون شناخته شدهاست، نسبت به کولتیوارهای مناطق معتدل تفاوت بسیاری دارند. به هرحال، روابط بین تیپهای بومی و بازتاب درجه حرارت در رشد، و ظرفیت پنجه دهی در شش تیپ بومی کولتیوارهای هندی و ژاپنی در ترکیبات مختلف نور و درجه حرارت در اتاقکهای رشد کاملاً کنترل شده، مورد مطالعه قرار گرفت. کاکی زاکی، پیشنهاد کرد که در شدت نور پایین و در درجه حرارت پایین بدون توجه به تیپ بومی، میزان پنجه دهی در درجه حرارت پایین بیشتر از بروز زردی پهنک برگ در درجه حرارت پایین (۱۵ درجه سانتی گراد) در میان شش تیپ بومی آسیایی، اوس، تجره، بولو، و کولتیوارهای ژاپنی آزمایش شد. اوس و تجره زردی شدیدی پیدا کردند. ژاپنی و بولو، به ویژه ژاپنی در درجه حرارت پائین تحمل بیشتری نسبت به زردی را نشان داد. بورو تیپ متوسط بین بولو و اوس یا تجره بود.
برنج در طب سنتی ایران
در طبیعت آن اختلاف نظر وجود داشته بعضی آن را گرم و بعضی سرد و بعضی معتدل میدانند ولی در درجه دوم خشک بودن آن اتفاق نظر وجود دارد و بعضی مرکب القوی دانستهاند زیرا اگر در آب بجوشد و آبکش کنند و چلو بپزند، جرم آن درجه اول سرد و آب آن اول گرم میباشد.
تولیدکننده خلط صالح و خوابهای خوب بوده، در درمان پیچش شکم و زخم روده، اسهال خونی، اختناق رحم، امراض کلیه و مثانه نافع است. خوردن برنج با شیر و شکر کثیرالغذا بوده و محرک نیروی جنسی و چاقکننده میباشد. خوردن آن با دوغ تازه و سماق، تسکین دهنده حرارت و تشنگی و درمان اسهال صفراوی است.
غلامرضاکردافشاری، حوریه محمدی کناری و سیدسعید اسماعیلی. کتاب تغذیه در طب ایرانی، اسلامی. نسل نیکان، ۱۳۹۲. [۷]
برنج پخته در اشخاص حرارتی تولید حرارت و در رطوبتیها ایجاد رطوبت میکند، به همین دلیل اغلب پزشکان د هنگام بیماری خوردن آن را منع کردهاند، ولی در زمان سلامتی آن را کاملاً تجویز میکنند، چون باعث طول عمر و صحت مزاج است. چلتوک برنج دارای مقدار زیادی ویتامین B میباشد.
برنج سفید از سایر انواع آن بهتر و غذائیت آن بیشتر است. برنج دارای حالت جمعکنندگی و یبوستآور است و به تنهائی خاصیت غذائی کمی دارد. برای مبتلایان به فشار خون مفید است.
برای پیچش شکم، اسهال، بیماری کبدی، برنج پخته مفید است، بخ خصوص ترکیب شیر بز با برنج در غذای شیر برنج مفید میباشد.
هرگاه با دوغ تازه یا ماست یا سماق خورده شود، انواع اسهال صفراوی و التهابات و حرارت معده را از هر نوع عطش، استفراغ را نیز برطرف میکند، به خصوص شیر برنج تهیه شده از شیر بز برای اسهال مفید است، حتی اسهالی که همراه شکم پیچه باشد.
برای درد دور ناف یا به قولی ناف افتادگی، پلوئی که با پیه پشت بز چرب شده باشد، یا در صورت عدم وجود با روغن حیوانی بسیار مفید است.
خوردن برنج پخته باعث دیدن خوابهای خوب میشود، به شرط آنکه در خوردن آن زیاده روی نشود.
خوردن آب برنج پخته مخلوط با شیر ضمن نرم کردن سینه و قوه باء را تقویت میبخشد. بهتر است آب برنج با شیر به نسبت مساوی مخلوط گردد.
تنقیه آب برنج پخته جهت زخم روده و معده نافع است.
ضماد برنج با پیه جهت گشودن دمل مفید است؛ و در ضمن برای جلا دادن جواهر نیز استفاده میشود.
پاشیدن پودر خاک برنج بر روی زخمهای تازه مفید است.
نوشیدن سوپی از آرد برنج با پیه کبد بز جهت اسهال شدید و بیماریهای حاصله از آن و زخم روده بسیار مؤثر است.
آب برنج چلتوک ساقطکننده جنین است.
برای خونریزی دماغ، به بینی کشیدن پودر و گردی که در موقع برنج کوبی بدست میآید، مفید است.
برخی آش تهیه شده از پوسته برنج که کاملاً سرند نکرده باشند، را برای تقویت دهی رشد مو مفید میدانند.
زیانهای برنج:
برنج برای اشخاصی که دچار قولنج یا مستعد قولنج هستند، خوب نیست. منظور از قولنج در اینجا دردهای ناگهانی در محدوده شکم است که گاهی اوقات برای برخی افراد رخ میدهد؛ و منظور قولنج شکستن نیست.
پوسته کاملاً سرند نکرده برنج را برخی افراد مسمومکننده و برخی دیگر عامل سردرد دانستهاند.
ارزش غذایی
پروتئین | ویتامینها | کانیها (مواد معدنی) | |||||||||||||||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
غذا | درصد DV (en)[۸][۹] | Q[۱۰] | A | B1 | B2 | B3 | B5 | B6 | B9 | B12 | Ch. | C | D | E | K | Ca | Fe | Mg | P | K | Na | Zn | Cu | Mn | Se |
درصد کاهش ارزش بر اثر پختن[۱۰][۱۱] | ۱۰ | ۳۰ | ۲۰ | ۲۵ | ۲۵ | ۳۵ | ۰ | ۰ | ۳۰ | ۱۰ | ۱۵ | ۲۰ | ۱۰ | ۲۰ | ۵ | ۱۰ | ۲۵ | ||||||||
ذرت | ۲۰ | ۵۵ | ۱ | ۱۳ | ۴ | ۱۶ | ۴ | ۱۹ | ۱۹ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۱ | ۱ | ۱۱ | ۳۱ | ۳۴ | ۱۵ | ۱ | ۲۰ | ۱۰ | ۴۲ | ۰ |
برنج | ۱۴ | ۷۱ | ۰ | ۱۲ | ۳ | ۱۱ | ۲۰ | ۵ | ۲ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۱ | ۹ | ۶ | ۷ | ۲ | ۰ | ۸ | ۹ | ۴۹ | ۲۲ |
گندم | ۲۷ | ۵۱ | ۰ | ۲۸ | ۷ | ۳۴ | ۱۹ | ۲۱ | ۱۱ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۳ | ۲۰ | ۳۶ | ۵۱ | ۱۲ | ۰ | ۲۸ | ۲۸ | ۱۵۱ | ۱۲۸ |
دانه سویا | ۷۳ | ۱۳۲ | ۰ | ۵۸ | ۵۱ | ۸ | ۸ | ۱۹ | ۹۴ | ۰ | ۲۴ | ۱۰ | ۰ | ۴ | ۵۹ | ۲۸ | ۸۷ | ۷۰ | ۷۰ | ۵۱ | ۰ | ۳۳ | ۸۳ | ۱۲۶ | ۲۵ |
نخود کفتری | ۴۳ | ۹۱ | ۱ | ۴۳ | ۱۱ | ۱۵ | ۱۳ | ۱۳ | ۱۱۴ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۱۳ | ۲۹ | ۴۶ | ۳۷ | ۴۰ | ۱ | ۱۸ | ۵۳ | ۹۰ | ۱۲ |
سیبزمینی | ۴ | ۱۱۲ | ۰ | ۵ | ۲ | ۵ | ۳ | ۱۵ | ۴ | ۰ | ۰ | ۳۳ | ۰ | ۰ | ۲ | ۱ | ۴ | ۶ | ۶ | ۱۲ | ۰ | ۲ | ۵ | ۸ | ۰ |
سیبزمینی شیرین | ۳ | ۸۲ | ۲۸۴ | ۵ | ۴ | ۳ | ۸ | ۱۰ | ۳ | ۰ | ۰ | ۴ | ۰ | ۱ | ۲ | ۳ | ۳ | ۶ | ۵ | ۱۰ | ۲ | ۲ | ۸ | ۱۳ | ۱ |
اسفناج | ۶ | ۱۱۹ | ۱۸۸ | ۵ | ۱۱ | ۴ | ۱ | ۱۰ | ۴۹ | ۰ | ۴٫۵ | ۴۷ | ۰ | ۱۰ | ۶۰۴ | ۱۰ | ۱۵ | ۲۰ | ۵ | ۱۶ | ۳ | ۴ | ۶ | ۴۵ | ۱ |
شوید | ۷ | ۳۲ | ۱۵۴ | ۴ | ۱۷ | ۸ | ۴ | ۹ | ۳۸ | ۰ | ۰ | ۱۴۲ | ۰ | ۰ | ۰ | ۲۱ | ۳۷ | ۱۴ | ۷ | ۲۱ | ۳ | ۶ | ۷ | ۶۳ | ۰ |
هویجها | ۲ | ۳۳۴ | ۴ | ۳ | ۵ | ۳ | ۷ | ۵ | ۰ | ۰ | ۱۰ | ۰ | ۳ | ۱۶ | ۳ | ۲ | ۳ | ۴ | ۹ | ۳ | ۲ | ۲ | ۷ | ۰ | |
گوآوا یا زیتون محلی چابهار | ۵ | ۲۴ | ۱۲ | ۴ | ۲ | ۵ | ۵ | ۶ | ۱۲ | ۰ | ۰ | ۳۸۱ | ۰ | ۴ | ۳ | ۲ | ۱ | ۵ | ۴ | ۱۲ | ۰ | ۲ | ۱۱ | ۸ | ۱ |
پاپایا | ۱ | ۷ | ۲۲ | ۲ | ۲ | ۲ | ۲ | ۱ | ۱۰ | ۰ | ۰ | ۱۰۳ | ۰ | ۴ | ۳ | ۲ | ۱ | ۲ | ۱ | ۷ | ۰ | ۰ | ۱ | ۱ | ۱ |
کدو تنبل | ۲ | ۵۶ | ۱۸۴ | ۳ | ۶ | ۳ | ۳ | ۳ | ۴ | ۰ | ۰ | ۱۵ | ۰ | ۵ | ۱ | ۲ | ۴ | ۳ | ۴ | ۱۰ | ۰ | ۲ | ۶ | ۶ | ۰ |
روغن آفتابگردان | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۲۰۵ | ۷ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | |
تخممرغ | ۲۵ | ۱۳۶ | ۱۰ | ۵ | ۲۸ | ۰ | ۱۴ | ۷ | ۱۲ | ۲۲ | ۴۵ | ۰ | ۹ | ۵ | ۰ | ۵ | ۱۰ | ۳ | ۱۹ | ۴ | ۶ | ۷ | ۵ | ۲ | ۴۵ |
شیر | ۶ | ۱۳۸ | ۲ | ۳ | ۱۱ | ۱ | ۴ | ۲ | ۱ | ۷ | ۲٫۶ | ۰ | ۰ | ۰ | ۰ | ۱۱ | ۰ | ۲ | ۹ | ۴ | ۲ | ۳ | ۱ | ۰ | ۵ |
درصد کاهش ارزش بر اثر پختن : حداکثر کاهش درصدی ارزشهای غذایی به دلیل جوشیدن بدون در نظر گرفتن گروه گیاهخواری حاوی شیر و تخم مرغ (ovo-lacto-vegetables group).
مواد مغذی در هر ۱۰۰ گرم (۳٫۵ اونس) | |
---|---|
انرژی | ۱٬۵۲۷ کیلوژول (۳۶۵ کیلوکالری) |
کربوهیدراتها | ۸۰ g |
قندها | ۰٫۱۲ g |
فیبر | ۱٫۳ g |
چربی | ۰٫۶۶ g |
پروتئین | ۷٫۱۳ g |
آب | ۱۱٫۶۱ g |
ویتامین ب۱ (تیامین) | ۰٫۰۷۰۱ میلیگرم (۵٪) |
ویتامین ب۲ (ریبوفلاوین) | ۰٫۰۱۴۹ میلیگرم (۱٪) |
ویتامین ب۳ (نیاسین) | ۱٫۶۲ میلیگرم (۱۱٪) |
پانتوتنیک اسید (ویتامین ب۵) | ۱٫۰۱۴ میلیگرم (۲۰٪) |
ویتامین ب۶ | ۰٫۱۶۴ میلیگرم (۱۳٪) |
کلسیم | ۲۸ میلیگرم (۳٪) |
آهن | ۰٫۸۰ میلیگرم (۶٪) |
منیزیم | ۲۵ میلیگرم (۷٪) |
منگنز | ۱٫۰۸۸ میلیگرم (۵۴٪) |
فسفر | ۱۱۵ میلیگرم (۱۶٪) |
پتاسیم | ۱۱۵ میلیگرم (۲٪) |
روی | ۱٫۰۹ میلیگرم (۱۱٪) |
درصدها نسبیاند منبع: پایگاه اطلاعاتی مواد غذایی آمریکا |
جستارهای وابسته
- مرکز ملی پژوهشهای برنج دیل بامپرز
پانویس
↑ «برنج ابتدا حدود نه هزار سال قبل در چین کشت شد»، بیبیسی فارسی
↑ fao.org (FAOSTAT). "کشورها بر حسب کالا (برنج، شالیزار)". Retrieved 2013-03-12..mw-parser-output cite.citationfont-style:inherit.mw-parser-output qquotes:"""""""'""'".mw-parser-output code.cs1-codecolor:inherit;background:inherit;border:inherit;padding:inherit.mw-parser-output .cs1-lock-free abackground:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/65/Lock-green.svg/9px-Lock-green.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center.mw-parser-output .cs1-lock-limited a,.mw-parser-output .cs1-lock-registration abackground:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/d/d6/Lock-gray-alt-2.svg/9px-Lock-gray-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center.mw-parser-output .cs1-lock-subscription abackground:url("//upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/a/aa/Lock-red-alt-2.svg/9px-Lock-red-alt-2.svg.png")no-repeat;background-position:right .1em center.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registrationcolor:#555.mw-parser-output .cs1-subscription span,.mw-parser-output .cs1-registration spanborder-bottom:1px dotted;cursor:help.mw-parser-output .cs1-hidden-errordisplay:none;font-size:100%.mw-parser-output .cs1-visible-errorfont-size:100%.mw-parser-output .cs1-subscription,.mw-parser-output .cs1-registration,.mw-parser-output .cs1-formatfont-size:95%.mw-parser-output .cs1-kern-left,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-leftpadding-left:0.2em.mw-parser-output .cs1-kern-right,.mw-parser-output .cs1-kern-wl-rightpadding-right:0.2em
↑ تارنمای فائو
↑ تارنمای آمار کشاورزی جهان. دادههای فائو در سال ۲۰۱۲
↑ Pazuki Arman, Sohani MM. “Phenotypic evaluation of scutellum-derived calluses in ‘Indica’ rice cultivars”. Acta Agriculturae Slovenica 101, no. 2 (2013): 239–247. doi:10.2478/acas-2013-0020.
↑ «واردکنندههای برنج دانهدرشتها هستند». سایت خبری تحلیلی نسیم بهاری. ۲۰۱۴-۰۹-۱۱. بازبینیشده در ۲۰۱۴-۰۹-۱۱.
↑ خواص میوهها و سبزیها، غلامحسین قره گزلو
↑ درصد ارزش روزانه به مفهوم DRI: Dietary Reference Intake. نکته : تمام ارزشهای غذایی شامل پروتئین به صورت درصد ارزش غذایی در هر 100 گرم از غذای مورد نظر هستند http://ndb.nal.usda.gov/ndb/nutrients/index
↑ http://nutritiondata.self.com/
↑ ۱۰٫۰۱۰٫۱ http://nutritiondata.self.com/topics/processing
↑ «USDA Table of Nutrient Retention Factors, Release 6». وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA). وزارت کشاورزی ایالات متحده آمریکا (USDA)، دسامبر ۲۰۰۷.
منابع
- کتاب کاشت- داشت- برداشت برنج تألیف: سید محمود اخوت
- جزوه زراعت غلات باقی دانشگاه آزاد اسلامی
Pazuki Arman, Sohani MM. “Phenotypic evaluation of scutellum-derived calluses in ‘Indica’ rice cultivars”. Acta Agriculturae Slovenica 101, no. 2 (2013): 239–247. doi:10.2478/acas-2013-0020.- Antiquity: Gary W. Crawford, Chen Shen. The origins of rice agriculture: recent progress in East Asia سال ۱۹۹۸/ جلد ۷۲ شماره ۴ ص ۸۵۸ تا ۸۶۶
آمار محصولات کشاورزی جهان. دادههای فائو / سال ۲۰۱۲
در ویکیانبار پروندههایی دربارهٔ برنج موجود است. |
ردهها:
- برنج
- چمنهای آسیا
- ژنومهای تعیین شده
- غلات
- کشاورزی نواحی گرمسیری
- محصولات کشاورزی استان مازندران
- محصولات کشاورزی نشأت گرفته از چین
- مدلهای ارگانیسم
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.880","walltime":"1.207","ppvisitednodes":"value":7736,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":199967,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":14693,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":14,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":2,"limit":500,"unstrip-depth":"value":1,"limit":20,"unstrip-size":"value":10923,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":1,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 744.892 1 -total"," 26.54% 197.717 1 الگو:پانویس"," 24.51% 182.537 5 الگو:یادکرد/هسته"," 10.14% 75.550 2 الگو:یادکرد_ژورنال"," 10.14% 75.546 1 الگو:یادکرد_کتاب"," 10.10% 75.249 11 الگو:Navbox"," 9.70% 72.249 20 الگو:Flag"," 9.65% 71.872 1 الگو:Cite_web"," 9.24% 68.858 1 الگو:مدرک"," 8.56% 63.778 1 الگو:ثابت"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.170","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":7043320,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1255","timestamp":"20190321235652","ttl":2592000,"transientcontent":false););"@context":"https://schema.org","@type":"Article","name":"u0628u0631u0646u062c","url":"https://fa.wikipedia.org/wiki/%D8%A8%D8%B1%D9%86%D8%AC","sameAs":"http://www.wikidata.org/entity/Q5090","mainEntity":"http://www.wikidata.org/entity/Q5090","author":"@type":"Organization","name":"Contributors to Wikimedia projects","publisher":"@type":"Organization","name":"Wikimedia Foundation, Inc.","logo":"@type":"ImageObject","url":"https://www.wikimedia.org/static/images/wmf-hor-googpub.png","datePublished":"2007-04-22T22:29:32Z","dateModified":"2019-03-10T05:08:34Z","image":"https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/7/7b/White%2C_Brown%2C_Red_%26_Wild_rice.jpg","headline":"u06afu06ccu0627u0647u06cc u0628u0627 u062fu0627u0646u0647 u0647u0627u06cc u062eu0648u0631u0627u06a9u06cc"(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgBackendResponseTime":162,"wgHostname":"mw1262"););