صفحهٔ اصلی منوی ناوبرینسخهٔ تلفن همراهبهروزرسانی از پیشنویس کاربرانبهروزرسانی آمار
الگو:پیوند میانویکی
نقش رستمسنگنبشتهایداریوش بزرگکاخ آپادانای شوشتخت جمشیدچلیپایینماد فروهرفارسی باستانعیلامیاکدی۱۸ مارس۲۰۱۹میلادی۲۷ اسفند۱۳۹۷هجری خورشیدی۱۱ رجب۱۴۴۰هجری قمریUTC
صفحهٔ اصلی
پرش به ناوبری
پرش به جستجو
دانشنامهای آزاد که همه میتوانند آن را ویرایش کنند؛
با ۶۶۹٬۶۵۹ مقاله به زبان فارسی
- آشنایی با دانشنامه
- آشنایی با اصول ویرایش
- کارهای قابل انجام
- سیاستها و رهنمودها
- فهرست الفبایی مقالهها
- نسخهٔ تلفن همراه
آرامگاه داریوش یکم گوری صخرهای در کوه حاجیآباد نقش رستم است که در بلندای ۲۶ متری از تراز زمین جای گرفتهاست و سنگنبشتهای در این مزار جای دارد که نشان میدهد مقبره از آن داریوش یکم است. داریوش بزرگ در اکتبر ۴۸۶ پیش از میلاد درگذشت و در این آرامگاه که در دل کوهی سنگی تراشیده بود، جای گرفت. وی در سال ۵۲۲ پیش از میلاد به تخت نشست و پس از ۳۶ سال پادشاهی، به مرگ طبیعی درگذشت. گویا داریوش ساخت آرامگاه خود را همزمان با ساخت کاخ آپادانای شوش و تخت جمشید در سال ۵۱۹ پیش از میلاد آغاز کرده و ساخت آن روزگاری پیش از مرگش پایان یافتهبود. با رویکرد به اینکه گذشت سدهها، بیش از ۵ متر خاک در پای صخره انباشتهاست، در گذشته این آرامگاه بلندتر و پرهیبتتر از امروزه بوده و بلندای آن به ۳۸ متر میرسیدهاست. پیکره و گسترهٔ نمای بیرونی آرامگاه و ویژگیهای درونی آن، سراسر نوآوری است. نمای بیرونی آرامگاه که در صخرهای به بلندای ۶۰ متر کنده شده، همانند چلیپایی است با بلندای ۲۲ متر که پهنای هر یک از بازوان آن، ۱۰٫۹۰ متر است. در بخش بالایی آرامگاه، داریوش بر اورنگی که مردم سرزمینهای گوناگون بر دوش دارند، ایستاده و نماد فروهر بر فراز او و آتشدان شاهی در برابرش کندهکاری شدهاند. درون آرامگاه ۹ گور وجود دارد که نشان میدهد افزون بر داریوش، نزدیکان وی نیز در آنجا آرمیدهاند. بخش بیرونی آرامگاه دارای دو سنگنبشته به زبانهای فارسی باستان، عیلامی و اکدی است که آوا و گفتاری مانند وصیتنامه و اندرزنامه دارد. کوه حاجیآباد و پیرامون نقش رستم در بین مردم بومی به حسین کوه، کوه استخر یا کوه نِفِشت نامور است.
ادامه… مقالههای برگزیده – مقالهٔ پیشنهادی هفته
- … آبشار ایگواسو (در تصویر) واقع در منطقه مرزی برزیل و آرژانتین سه برابر آبشار نیاگارا وسعت دارد و از آبشار ویکتوریا نیز بهطور قابل توجهی بزرگتر است؟
- … فیلسوف انگلیسی برتراند راسل در سال ۱۹۶۱ و در ۸۹ سالگی به دلیل شرکت در تظاهرات ضد فعالیتهای هستهای به مدت یک هفته زندانی شد؟
- … بنا به قانون بنفورد در اعداد توصیف کننده پدیدههای طبیعی، احتمال اینکه اولین رقم سمت چپ یک رقم کوچک باشد بیشتر است؟
- … با وجود منابع طبیعی غنی و شرایط مساعد کشاورزی، ۶۸ درصد جمعیت زیمبابوه زیر خط فقر هستند و سه چهارم ایشان درآمدی کمتر از ۵٫۵ دلار در روز دارند؟
- … فیلم سگ اندلسی بهعنوان یکی از معروفترین فیلمهای سورئالیستی جنبش آوانگارد در دههٔ ۱۹۲۰ شناخته میشود؟
- … تصنیف «سنگ خارا» به آهنگسازی علی تجویدی و خوانندگی مرضیه با شعری از معینی کرمانشاهی نمونهای از آواز بیات کرد است؟
- … با وجود اینکه عربها قبل از اسلام نام الله را میشناختند، تاکنون هیچ بت و تندیسی یافت نشدهاست که مجسمکنندهٔ آن باشد؟
ویکیپدیا دانشنامهای اینترنتی با بیش از ۲۸۰ زبان با محتوای آزاد است که با همکاری افراد داوطلب نوشته میشود و هر کس که به اینترنت دسترسی داشته باشد میتواند مقالههای آن را ویرایش کند. هدف ویکیپدیا آفرینش و انتشار جهانی یک دانشنامهٔ آزاد به تمامی زبانهای زندهٔ دنیاست. با رشد روزافزون این دانشنامه گردانندگان آن در بنیاد ویکیمدیا چندین پروژهٔ مشابه دیگر همچون ویکیواژه، ویکیکتاب، ویکیگفتاورد، ویکیخبر، ویکیدانشگاه، ویکیسفر، ویکیداده و ویکیگونه را پدیدآوردند. ویکیپدیای فارسی دو سال پس از شروع پروژهٔ ویکیپدیای انگلیسی، در ۲۸ آذر ۱۳۸۲ (۱۹ دسامبر ۲۰۰۳) فعالیت خود را آغاز کرد و اکنون در ردهٔ هجدهم ویکیپدیاها قرار دارد و بزرگترین دانشنامهٔ فارسی محسوب میشود. ویکیپدیای فارسی هم اکنون (۲۷ اسفند ۱۳۹۷ خورشیدی) ۶۶۹٬۶۵۹ نوشتار دارد.
ادامه…
ویکیپدیا، بدون نیاز به اینترنت
- اخترشناسی
- جغرافیا
- ریاضیات
- زیستشناسی
- شیمی
- زمینشناسی
- فیزیک
- ارتباطات
- رایانه
- اقتصاد
- پزشکی
- حقوق
- علم بهداشت
- فناوری
- کشاورزی
- مدیریت
- مهندسی
- ادبیات
- باستانشناسی
- تاریخ
- جامعهشناسی
- دین
- روانشناسی
- زبانشناسی
- علوم سیاسی
- فلسفه
- بزرگان و مشاهیر
- رسانهها
- سرگرمیها
- سینما
- معماری
- موسیقی
- نقاشی
- ورزش
- هنر
- در تیراندازی در تراموای اوترخت حداقل ۳ نفر کشته و ۹ تن زخمی شدند.
- در حملات تروریستی به مسجد النور (تصویر) و مرکز اسلامی لینوود در کرایستچرچ، نیوزیلند حداقل ۵۰ تن کشته شدند.
پرواز شماره ۳۰۲ هواپیمایی اتیوپی اندکی بعد از برخاستن از فرودگاه بینالمللی بوول شهر آدیس آبابا سقوط کرد و تمام ۱۵۷ سرنشین آن کشته شدند.- وقوع تورنادو در ایالات متحده (در تصویر) دست کم ۲۳ کشته در شهرستان لی ایالت آلاباما بر جا نهاد.
- در تصادف قطار در ایستگاه رامسس در مصر ۲۱ نفر کشته و ۵۲ تن زخمی شدند.
درگیری نظامی بین هند و پاکستان در پی حمله به نیروهای پلیس در پولواما و حمله هوایی به بالاکوت به وقوع پیوست.
رویدادهای کنونی:- بحران ریاستجمهوری ونزوئلا
مرگهای اخیر:- دبلیو. اس. مروین
- برچ بای
- آندریا پولاک
امروز: دوشنبه، ۱۸ مارس ۲۰۱۹ میلادی برابر ۲۷ اسفند ۱۳۹۷ هجری خورشیدی و ۱۱ رجب ۱۴۴۰ هجری قمری (UTC)
- رویدادها
۱۹۲۲ (میلادی) - مهاتما گاندی (در تصویر)، توسط حاکمان بریتانیایی شبهقاره هند، به جرم نافرمانی اجتماعی به شش سال زندان محکوم شد.
۱۹۶۵ (میلادی) - فضانورد روس، آلکسی لئونوف در لباس فضایی از سفینه فضایی وسخود ۲ خارج شد و به عنوان اولین انسانی که به فضا گام نهاد، نام خود را در تاریخ ثبت کرد.
۱۹۷۸ (میلادی) - ذوالفقار علی بوتو، نخستوزیر پیشین پاکستان، به جرم قتل نزدیکان یکی از رقبای سیاسیاش به اعدام محکوم شد.
- زادروزها
۱۸۳۷ - زادروز استیفن گراور کلیولند بیست و چهارمین رئیس جمهور ایالات متحده آمریکا
۱۸۴۲ - زادروز استفان مالارمه شاعر فرانسوی
۱۸۴۴ - زادروز نیکولای ریمسکی-کورساکف آهنگساز و آموزگار موسیقی اهل روسیه
۱۸۵۸ - زادروز رودلف دیزل مخترع موتور دیزل و مهندس مکانیک آلمانی
۱۸۶۹ - زادروز نویل چمبرلین نخست وزیر بریتانیا بین سالهای ۱۹۳۷ و ۱۹۴۰
۱۹۳۲ - زادروز جان آپدایک نویسندهٔ رمان و داستان کوتاه، شاعر، منتقد ادبی و هنری آمریکایی
- درگذشتها
۱۵۸۴ - درگذشت ایوان چهارم روسیه تزار امپراطوری روسیه ملقب به ایوان مخوف
۱۷۴۵ - درگذشت رابرت والپول سیاستمدار بریتانیایی عضو حزب ویگ، نخستین نخستوزیر بریتانیای کبیر از ۱۷۱۵ تا ۱۷۱۷ و ۱۷۲۱ تا ۱۷۴۲ دارای طولانیترین دوران نخستوزیری در مقایسه با دیگران
۱۹۶۴ - درگذشت نوربرت وینر ریاضیدان آمریکایی
۱۹۸۰ - درگذشت اریش فروم روانکاو و فیلسوف اجتماعی آمریکایی آلمانی تبار، از مارکسیستهای سرشناس مکتب فرانکفورت و از برجستهترین نمایندگان مکتب روانشناسی اومانیستی
۱۹۸۳ - درگذشت اومبرتو دوم برای کمی بیش از یکماه پادشاه ایتالیا از ۹ مه تا ۱۲ ژوئن ۱۹۴۷
۱۹۹۶ - درگذشت اودیسیاس الیتیس نویسندهٔ یونانی، برندهٔ جایزه نوبل ادبیات سال ۱۹۷۹
→ روز قبل – روز بعد ←
یادبودهای مارس – یادبودهای بیشتر...
رده:
- الگو:پیوند میانویکی
(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.260","walltime":"0.419","ppvisitednodes":"value":1223,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":69893,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":5591,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":16,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":2,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 237.085 1 -total"," 33.24% 78.813 1 ویکیپدیا:یادبودهای_برگزیده/۱۸_مارس"," 16.04% 38.025 1 الگو:از_میان_خبرها"," 14.74% 34.953 1 الگو:از_میان_خبرها/اصلی"," 11.91% 28.232 1 ویکیپدیا:یادبودهای_برگزیده/مناسبها"," 11.67% 27.674 1 الگو:در_خبرها/تصویر"," 10.55% 25.009 1 الگو:Main_page_image"," 10.36% 24.572 1 ویکیپدیا:آیا_میدانستید_که...؟/۲۰۱۹/هفته_۱۲"," 8.95% 21.216 1 الگو:آمیک"," 8.79% 20.846 1 الگو:زبانهای_ویکیپدیا"],"scribunto":"limitreport-timeusage":"value":"0.018","limit":"10.000","limitreport-memusage":"value":1257459,"limit":52428800,"cachereport":"origin":"mw1241","timestamp":"20190318230158","ttl":3600,"transientcontent":true);mw.config.set("wgBackendResponseTime":134,"wgHostname":"mw1322"););