Skip to main content

Hoofdpagina Navigatiemenu

Alles


LimburgsEuropees HandvestminderheidstalenFriesNedersaksischdialectgroepNederlands taalgebiedonline encyclopedievrij herbruikbaarobjectiefverifieerbaarvijf zuilenNederlandstalige versielemma'sbasisregelshulppagina'ssnelcursuscreërenbewerkenzandbakhelpdeskBrexitporte-manteauwoordVerenigd KoninkrijkEuropese Unie










Hoofdpagina


Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Naar navigatie springen
Naar zoeken springen







Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie




Aantal artikelen: 1.961.510

Aantal actieve gebruikers: 4.445

Portaal van de week: Rotterdam















Biologie


Geschiedenis


Kunst & Cultuur


Landen & Volken


Mens & Maatschappij


Wetenschap & Technologie


Politiek


Religie


Sport


Taal









Uitgelicht

Etalage

Over Wikipedia


Het Limburgse taalgebied.

Limburgs


Het Limburgs (Limburgs: Limbörgs, Lèmbörgs of officieuzer Plat) is een van de drie door het Europees Handvest erkende minderheidstalen in Nederland (naast het Fries en Nedersaksisch). Sinds 19 maart 1997 is het Limburgs als zodanig erkend. Volgens een andere definitie is het Limburgs de zuidoostelijke dialectgroep van het Nederlands taalgebied.


Het Limburgs valt uiteen in meerdere dialectvarianten met elk hun eigen kenmerken, zonder dat er sprake is van een overkoepelende standaardvorm (het AGL in dit geval buiten beschouwing gelaten). Deze dialecten worden gesproken in het overgrote deel van zowel Belgisch als Nederlands Limburg. Het precieze spraakgebied is niet duidelijk afgebakend en afhankelijk van wat er taalkundig precies onder Limburgs wordt verstaan. Enkele in de aangrenzende gebieden in Duitsland traditioneel gesproken dialecten behoren ook tot het Limburgs, maar deze dialecten groeien sinds de 19e eeuw steeds meer naar de Duitse cultuurtaal toe. (Lees verder)



Chinese schilderkunst

Eleonora van Aquitanië

Barcelona (Spanje)

Vari

Marco Polo

Romeinse religie

Hendrik IV (toneelstuk)

Eoceen

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met ongeveer 1,96 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.


Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.







Wist je dat ...

Afbeelding

Greater Racket-tailed Drongo


  • ... Vaya Con Dios, een populaire band in de jaren negentig, uit België en niet uit Spanje komt?

  • ... het Nederlandse dubbeltje als maat is gebruikt voor het gat in de cd's en dvd's?

  • ... de Mikea in het Mikea-bos in Madagaskar een verborgen leven leiden en dat de meeste Malagassiërs niet in hun bestaan geloven?

  • ... een raadselwapen een heraldisch wapen is dat niet aan de regels voldoet, zodat over de betekenis nagedacht moet worden?

  • ... sommige drongo's de waarschuwingskreten van andere dieren zoals stokstaartjes en eksterbabbelaars nabootsen, met als doel deze dieren op de vlucht te jagen en daarna hun voedsel te stelen?



Persepolis, een in 515 v.Chr. door Darius de Grote gestichte nederzetting op ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van de huidige Iraanse stad Shiraz, was ooit de ceremoniële hoofdstad van de Achaemeniden


Persepolis, een in 515 v.Chr. door Darius de Grote gestichte nederzetting op ongeveer 60 kilometer ten noordoosten van de huidige Iraanse stad Shiraz, was ooit de ceremoniële hoofdstad van de Achaemeniden






Actueel

Recent overleden


Ligging van het VK binnen de EU


Brexit


'Brexit' is een porte-manteauwoord van 'Britain' en 'exit'. De term heeft betrekking op het uittreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie.


Op 23 juni 2016 werd een door het Britse parlement georganiseerd referendum over het EU-lidmaatschap van het Verenigd Koninkrijk gehouden. Een meerderheid van 51,9% van de stemmers koos voor uittreden. (Lees verder)













16 mrt

Dick Dale (81), Amerikaans surfrockgitarist

16 mrt

Yann-Fañch Kemener (61), Frans musicus

15 mrt

Patty Klein (73), Nederlands stripauteur en dichteres

15 mrt

Okwui Enwezor (55), Nigeriaans-Amerikaans dichter, conservator en kunsthistoricus

14 mrt

Charlie Whiting (66), Brits motorsportofficial




In het nieuws




18 mrt

Beschieting in Utrecht
Bij een schietincident in een tram op het 24 Oktoberplein in de Utrechtse wijk Kanaleneiland vallen drie doden en vijf gewonden.




15 mrt

Aanslag in Nieuw-Zeeland
Bij aanslagen uit extreemrechtse hoek met automatische wapens op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch vallen zeker vijftig doden en tientallen gewonden.




13 mrt

Vliegramp in Ethiopië
Vanwege de ramp met Ethiopian Airlines-vlucht 302 wordt wereldwijd een vliegverbod opgelegd aan de Boeing 737 MAX.





19 maart in de geschiedenis




1848

Wyatt Earp
Revolverheld Wyatt Earp wordt geboren in Monmouth in Illinois. Rond 1880 vormen hij en zijn broers de politiemacht in het stadje Tombstone in het Arizona-territorium. Met hun vriend Doc Holliday raken ze in 1881 betrokken bij het vuurgevecht bij de O.K. Corral.




1945

Nerodecreet
Adolf Hitler ziet in dat nazi-Duitsland de Tweede Wereldoorlog niet kan winnen en vaardigt het Nerodecreet uit: de hele Duitse infrastructuur dient vernietigd te worden.




1956

Tunesië
Tunesië wordt een koninkrijk, onafhankelijk van Frankrijk. Iets meer dan een jaar later wordt de koning afgezet en wordt Tunesië een republiek.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:


Wikinieuws
Wikinieuws
Vrije nieuwsbron


WikiWoordenboek
WikiWoordenboek
Vrij woordenboek


Wikibooks
Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken


Wikisource
Wikisource
Vrije bibliotheek


Wikiquote
Wikiquote
Citaten & spreekwoorden


Wikispecies
Wikispecies
Catalogus van levende wezens


Wikiversity
Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten


Wikivoyage
Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids


Wikidata
Wikidata
Vrije database


Commons
Commons
Vrije media


Meta-Wiki
Meta-Wiki
Coördinatie


Incubator
Incubator
Opstarten van nieuwe projecten



Perscontact - Publiekscontact - Statistieken








Overgenomen van "https://nl.wikipedia.org/w/index.php?title=Hoofdpagina&oldid=42806222"





Navigatiemenu


























(window.RLQ=window.RLQ||[]).push(function()mw.config.set("wgPageParseReport":"limitreport":"cputime":"0.160","walltime":"0.255","ppvisitednodes":"value":1613,"limit":1000000,"ppgeneratednodes":"value":0,"limit":1500000,"postexpandincludesize":"value":77646,"limit":2097152,"templateargumentsize":"value":15357,"limit":2097152,"expansiondepth":"value":15,"limit":40,"expensivefunctioncount":"value":0,"limit":500,"unstrip-depth":"value":0,"limit":20,"unstrip-size":"value":0,"limit":5000000,"entityaccesscount":"value":0,"limit":400,"timingprofile":["100.00% 158.737 1 -total"," 99.67% 158.209 1 Sjabloon:Hoofdpagina"," 54.87% 87.100 7 Sjabloon:Hoofdpagina/blok"," 17.69% 28.082 1 Sjabloon:Hoofdpagina_-_afbeelding_van_de_dag"," 17.39% 27.600 1 Sjabloon:Hoofdpagina_-_etalage"," 15.47% 24.561 1 Sjabloon:Hoofdpagina_-_afbeelding_van_de_dag/data"," 15.43% 24.486 8 Sjabloon:Hoofdpagina_-_etalage/artikelen"," 12.81% 20.329 1 Sjabloon:Multiview"," 10.78% 17.119 2 Sjabloon:Hoofdpagina_-_afbeelding_van_de_dag_-_onderschrift"," 9.75% 15.477 1 Sjabloon:Hoofdpagina/header"],"cachereport":"origin":"mw1275","timestamp":"20190319184224","ttl":3600,"transientcontent":true);mw.config.set("wgBackendResponseTime":160,"wgHostname":"mw1264"););

Popular posts from this blog

Sum ergo cogito? 1 nng

三茅街道4182Guuntc Dn precexpngmageondP